Nazaj na vrh

Zaprtje

Zaprtje pomeni redko odvajanje trdega, suhega blata. Ob tem lahko pride do krčev v trebuhu, do napenjanja in občutka nepopolnega praznenja črevesa. Pogostost iztrebljanja je zelo individualna. Nekateri ljudje odvajajo blato nekajkrat dnevno, drugi pa le parkrat tedensko. Oboje je lahko normalno.

Najpogostejši vzroki za zaprtje so sodoben način življenja z uživanjem industrijsko predelanih, rafiniranih živil, sedeč način življenja z malo gibanja, psihični stres. Zaprtje pa je lahko tudi znak črevesne bolezni: vnetij, razdražljivega črevesa, hemeroidov, tumorja. Z zaprtjem se pogosto srečujejo tudi nosečnice. Uporaba nekaterih zdravil (opiatni analgetiki) lakho prav tako povzroča zaprtje.

Kadar je vzrok zaprtja v življenjskem slogu si lahko pomagamo sami. Priporočljivo je uživanje hrane, ki vsebuje dovolj vlaknin in balastnih snovi. Proporočamo suho oziroma sveže sadje (fige, suhe slive kivi, kaki), zelenjavo (solato, zelje, repa, česen, čebula), polnozrnati kruh, laneno seme. Poskrbite, da boste jedli večkrat dnevno, v manjših obrokih, hrano tudi dobro prežvečite. Uživajte tudi dovolj tekočine, 3 – 4dl malčne vode na tešče, sezite po donatu, pripravite si sadni oziroma zelenjavni sok. Aktivirajte se. Pričnite z gibanjem. Oblikujte si svojo biološko uro. Ne prezrite poziva za praznenje črevesa. Za redno odvajanje si vzemite čas. Ne pomagajte si nekontrolirano z odvajali.

Ni pa vsako zaprtje posledica življenjskega sloga. Zdravnika obiščite:


Viri in literatura:


← Nazaj na Zdravje