Nazaj na vrh

The gout (1799). James Gillray.

Putika

Putika (giht, protin) je oblika metabolnega revmatizma, ki nastane zaradi odlaganja kristalov sečne kisline v sklepe in različna tkiva. V Sloveniji letno beležimo 700 prvih akutnih napadov putike. Sečna kislina nastaja v jetrih pri razgradnji purinov. To so dušikove spojine, ki se nahajajo v določeni vrsti hrane, alkoholu, nastajajo pa tudi v telesu. Do napada putike pride, ko se ob povišani koncentraiji sečne kisline v krvi le ta začne izločati v sklepe in tam povzroča vnetje. Do povišanih vrednosti sečne kisline v krvi pa lahko pride zaradi povišanega vnosa s hrano, ki jo vsebuje, zaradi povečane tvorbe v telesu (različna obolenja), zaradi motenj v razgradnji (encimski defekt) ali zaradi motenj v izločanju (ledvična obolenja, uživanje diuretikov, acetilsalicilna kislina). Napad putike lahko sproži poškodba, zaužitje alkohola ali infekt.

Putika se kaže z nenadno hudo bolečino v prizadetem sklepu. Sklep je otekel, pordel, močno občutljiv na dotik, mnoge moti že dotik rjuhe v postelji. Do napada pride pogosto ponoči. Največkrat je prizadet palčev sklep na nogi. Pri prvem napadu je običajno prizadet en sklep, pri naslednijh epizodah pa je lahko prizadetih več sklepov hkrati (nart, gleženj, koleno, komolec, mali sklepi prstov rok, zapestje). Ob akutnem napadu se lahko pojavi mrzlica s povišano temperaturo.

Ob akutnem napadu protina je potreben počitek, hlajenje prizadetega sklepa, protivnetna zdravila, zadostna hidracija. Akutnega napada ne zdravimo z aspirinom, kajti le ta zavre izločanje sečne kisline in s tem podaljšuje čas vnetja. Zvišan nivo sečne kisline v krvi še ne pomeni, da je potrebno zdravljenje. Za uvedbo zdravila, ki znižuje nivo sečne kisline v krvi Alupurinol se odločimo, ko je nivo sečne kisline v krvi zelo visok, ko že majhne spremembe v koncentraciji sečne kisline sprožijo napd, ko se pojavljao skupki kristalov sečne kisline (tofi), pri okvari ledvic ali pojavu ledvičnih kamnov. Zdravil za zniževanje sečne kisline (alupurinol) nikoli ne uvajamo med napadom, prav tako odmerka alupurinola med mapadom nikoli ne spreminjamo ali opuščamo.

V preprečevanju uričnih napadov pa je najpomembnejša dieta in zadostna hidracija. Izogibati se je potrebno živilom, ki vsebujejo purine (drobovina, divjačina, morski sadeži, stročnice, beluši, cvetača, špinača...). Odsvetujemo uživanje alkohola, še zlasti piva.


Viri in literatura:


← Nazaj na Zdravje