Nazaj na vrh

Vodka pod mikroskopom (1000x povečano)
Vir: http://bevshots.comAlkoholizem

Poraba alkohola v Sloveniji je med najvišjimi v Evropi. Iz leta v leto se nekoliko spreminja in je od 13 do 15 litrov čistega alkohola na prebivalca v enem letu. To pomeni povprečno 150l vina na prebivalca Slovenije v enem letu. Po zbranih podatkih skoraj polovica moških in ena osmina žensk pije alkohol preko meje manj tveganega pitja.

Čeprav ima pitje majhnih količin alkohola lahko nekatere ugodne učinke, je alkohol povezan s številnimi škodljivimi posledicami na telesnem, duševnem, duhovnem in socialnem področju. Problematično pitje je bolj razširjeno kot arterijska hipertenzija, sladkorna bolezen ali depresija.

Količino popitega alkohola merimo v enotah. Ena enota pomeni 10 g čistega alkohola, to je 1 dcl vina ali 2,5 dcl piva ali 0,3 dcl žgane pijače. Glede na količino popitega alkohola, način pitja in glede na posledice pitja ločimo:

  1. abstinenco
  2. manj tvegano pitje
  3. tvegano pitje
  4. škodljivo pitje
  5. alkoholizem ali sindrom odvisnosti od alkohola.
Abstinenca (1) pomeni, da človek nikoli in ob nobeni priložnosti ne pije alkoholnih pijač.

Manj tvegano pitje alkohola (2) je pitje , ki verjetno ne bo privedlo do zdravstvenih okvar, čeprav bo trajalo mnogo let. Meja je odvisna od starosti, spola, in zdravstvenega stanja posameznika. Zgornja meja manj tveganega pitja za moške je 14 enot alkohola na teden, to je 2 dcl vina na dan, ali 5 enot ob eni pivski priložnosti ob vsaj enem dnevu v tednu brez alkohola. Za ženske pa velja 7 enot alkohola na teden ali do 3 enote ob eni pivski priložnosti.
Ljudje nad 65 let naj ne bi popili več kot enoto alkohola na dan, otroci in mladina naj ne pijejo alkohola.

Tvegano pitje (3) alkohola presega priporočene meje manj tveganega pitja. Tvegano pitje alkohola bo sčasoma privedlo do telesnih, duševnih, duhovnih in socialnih težav, vendar te še niso prisotne.

Kdor škodljivo uživa (4) alkohol, že kaže posledice pitja, vendar še ni izražen sindrom odvisnosti od alkohola. Lahko se kažejo kot posledice na telesnem, duševnem zdravju, v družinskih odnosih, na delovnem mestu, s policijo.

Za sindrom odvisnosti od alkohola (5) pa gre, ko so izraženi vsaj trije od kriterijev:


Posledice

Posledice pitja alkohola se lahko kažejo pri vaskomur, so pa znani nekateri dejavniki tveganja: Vsak pivec lahko zdrsne iz tveganega v škodljivo pitje oziroma v odvisnost.

Pomoč

Če ocenjujete, da vam alkohol dela preglavice, vam svetujemo, da se o tem pogovorite s svojim zdravnikom.
Iskanje ustrezne pomoči ni znak slabosti, ampak odgovornosti in modrosti.

Dodatne informacije in pomoč:


Vir:

← Nazaj na Zdravje