Nazaj na vrh

Krčne žile

Vene ali žile dovodnice so žile, ki dovajao kri nazaj v srce. Na nogah imamo povrhnji in globoki venski sistem, ki je povezan s prehodnimi (perforantnimi) venami. V venah so zaklopke, ki omogočajo tok krvi k srcu. Kri po venah v največji meri poganja sila, ki nastane ob krčenju mišic. Govorimo o mišični črpalki. Ko pa zaradi različnih vzrokov mišična stena ven oslabi, se vena raztegne, venske zaklopke ne morejo več opraviti svojega dela, pride do varic oziroma krčnih žil. V začetku se pojavijo metličaste ali mrežaste vene v podkožju, ki razen estetskih, ne povzročajo drugih problemov. V nadaljevanju venskega popuščanja pa se razširijo povrhnje vene, ki predstavljajo tako imenovane varice.

Vsak peti bolnik v ambulanti družinske medicine ima težave zaradi krčnih žil. Krčne žile ali varice so nabrekle, zvijugane površinske vene, ki jih najpogosteje opažamo na nogah. Varice pa srečujemo tudi v požiralniku v primeru jetrne ciroze, v zadnjiku, tedaj govorimo o hemeroidih in v modniku, ko gre za varikokelo. Varice so pogostejše pri ženskah kot pri moških, na izražanje varic vpliva tudi dednost.

Gre za slabost veziva. Drugi vzroki za nastanek varic so različni bolezenski procesi v žilni steni, ki se pojavijo ob akutni venski trombozi, v sklopu stanja po že preboleli trombozi (posttrombotični sindrom) ali ob prirojenih okvarah venskega sistema. Med dejavnike tveganja za nastanek varic spada tudi sedeč način življenja, prekomerna telesna teža, spol (ženske zbolevajo 4-krat pogosteje kot moški), pretesna oblačila, neprimerna obutev...

Simptomi in znaki kroničnega venskega popuščanja so: boleče utrujene noge, srbenje, občutek toplote na koži, pekoče bolečine, nemirne noge, krči. Na koži opazimo metličaste, mrežaste vene ali krčne žile, temnejšo obarvanost kože, vnetja kože, v napredovali fazi pride tudi do venske razjede.

Na že obstoječe varice ne moremo vplivati. Lahko pa blažimo težave, ki jih le–te povzročajo. Vedno moramo misliti na mišično črpalko. Izogibamo se dolgotrajnemu sedenju. Ne sedimo s prekrižanimi nogami. Poskrbimo za premore z gibanjem na dolgotrajnih vožnjah z avtom, z motorjem. Med vožnjo z vlakom, avionom vstenemo, se sprehodimo. Krčne žile ne marajo toplote. Zato odsvetujemo talno gretje, vročo topliško vodo, obiskovanje savn, solarijev. Poskrbimo za primerno, udobno obutev (3 – 4 cm peta), ne pretesno obleko. Pazimo na primerno telesno težo, na redno prebavo.

Priporočamo uporabo kompresijskih nogavic, ki zmanjšjo raztezanje ven. Svetujemo prhanje s hladno vodo, masažo nog od gležnjev navzgor, počitek z dvignjenimi nogami. Utrujene, otečene noge ublaži masaža z geli oziroma mazili, ki vsebujejo divji kostanj, medeno deteljo, ognjič.

Zdravljenje varic je odvisno od stopnje bolezni. Z UZ preiskavo ocenimo stopnjo prizadetosti ven. Ko vena ni več funkcionalna bo bolnik imel manj težav, če jo odstranimo. Poslužujemo se različnih metod: zamašitev – sklerozacija varic z laserjem, operativna odstranitev varic, endovazalni laserji, radiofrekventni aparati, zdravila.


Viri in literatura:


← Nazaj na Zdravje