Nazaj na vrh

Merilec krvnega tlaka, Dr. Von Recklinghausen
Sredina 20.stol.
Vir: Centrosanita

Neinvazivno 24-urno urno merjenje krvnega tlaka

24-urno merjenje krvnega tlaka je preiskovalna metoda, ki nam da podatke o preiskovančevem krvnem tlaku preko celih 24 ur. Čeprav ta preiskava ni nujna za diagnozo povišanega krvnega tlaka oziroma za vodenje zdravljenja le-tega, nam mnogokrat pomaga odkriti oziroma kvalitetneje voditi zdravljenje povišanega krvnega tlaka. Mnogokrat v ambulanti namerimo povišan krvni tlak, bolnik pa ima v domačih razmerah normalen krvni tlak. V tem primeru govorimo o tlaku bele halje, ki za tarčne organe ni nevaren. Zelo pomembno je vedeti, kakšen krvni tlak imamo ponoči - med spanjem. Ponoči se mora krvni tlak znižati, če ostaja povišan, pomeni visoko tveganje za okvare tarčnih organov.

Manšeto namestimo na levo nadlaht, okrog pasu pa je fiksirana naprava, ki meri krvni tlak preko dneva običajno na 20 minut, preko noči pa na 40 minut. V času napihovanja manšete naj bo le-ta v višini srca. Med samimi meritvami naj roka na kateri je manšeta miruje, tako se bomo izognili neuspelim meritvam. Tudi močan hrup v okolici lahko zmoti meritev. Sicer pa je priporočljivo dan preživeti kot običajno, svetujemo pisati tudi dnevnik aktivnosti, da bomo kasneje laže vrednotili meritve.

Obdobje Nomotenzija Hipertenzija
Podnevi < 135/85 > 140/90
Ponoči < 120/70 > 125/75
24 ur < 130/80 > 135/85

24-urno merjenje krvnega tlaka nam pove tudi obremenitev s krvnim tlakom. To je delež tistih meritev v 24 urah, ki presegajo pražne vrednosti (podnevi nad 140/90, ponoči nad 125/75). Obremenitev s krvnim tlakom je uporabna v diagnostiki hipertenzije in se dobro ujema s hipertrofijo levega prekata, to je s prizadetostjo srčne mišice.

Krvni tlak preko celega dneva precej niha. To so kratkotrajne in hitre spremembe krvnega tlaka bolj podnevi kot ponoči in so posledica simpatične žilne aktivnosti in spremeb v razteznosti arterij. Ugotovili so, da imajo bolniki z enakim 24-urnim povprečjem in večjim nihanjem krvnega tlaka izrazitejše okvare tarčnih organov. Prav tako ni zaželeno neenakomerno znižanje krvnega tlaka z zdravili.

Torej, 24-urno merjenje krvnega tlaka nam bo omogočilo prepoznavo in kvalitetnejše vodenje zdravljenja povišanega krvnega tlaka.


Viri in literatura:

← Nazaj na Zdravje