Nazaj na vrh

MRI hernie diskusa na nivoju L4/5.
Vir: Dr. Sohrab Gollogly, MD

Bolečina v križu

Bolečina v križu je pogost razlog obiska v ambulanti. Vzrokov bolečine v križu je veliko. Najpogostejši razlog bolečine v ledvenem delu hrbtenice so degenerativne spremembe na malih sklepih vretenc in na medvretenčni ploščici. Hrbtenica je zaradi pokončne drže človeka izpostavljena velikim obremenitvam. Med posameznimi vretenci imamo medvretenčne ploščice. Medvretnečna ploščica – diskus je sestavljena iz vezivnega ovoja in želatinaste sredice. Degenerativne spremembe običajno prizadanejo vezivni ovoj, želatinasta sredica zato posledično sili navzven, in pritiska na spodaj izstopajoči živec. Govorimo o herniji diskusa. Ta se kaže z pekočo bolčino, mravljinčenjem in slabšo mišično močjo noge na prizadeti strani.

Sicer se pa bolečina v križu kaže z bolečino v ledvenem predelu, bolečina lahko sili navzpred v trebušne mišice, ali pa v predel zadnjičnih mišic oziroma vzdolž cele noge.

Zdravnika morate obiskati ob zelo hudi bolečini v križu, če ste se poškodovali, če je moten občutek dotika na nogah, ob zmanjšani mišični moči spodnjih okončin. Nujno pa morate k zdravniku, če ne morete nadzorovati izločanja urina in blata.

Pri zmerni bolečini v križu si lahko pomagate sami. Priporočamo relativen počitek, če je bolečina prisotna ledveno, bo pomagalo gretje prizadetega predela, masaža s protivnetnimi mazili, izogibanje prisilnih drž telesa, v težjih primerih tudi zdravila proti bolečinam.

Ko akutna bolečina ledveno popusti, vam priporočamo vaje za mišični steznik, čim večjo telesno aktivnost, izogibanje prisilnih drž. Paziti je treba na pravilno obremenitev hrbtenice. Pozorni moramo biti na kvaliteto ležišča, stola, sedežne garniture. Svetujemo varno uporabo klimatskih naprav, izogibanje hitrim temperaturnim razlikam, prepihu.

Vedimo, da je naše telo namenjeno gibanju. Sodoben način življenja in dela nas je fizično ohromil.

Naše telo nam bo torej bolje služilo, če mu bomo nudili to, kar potrebuje.

Vaje za ledveno hrbtenico (vir: Lek) lahko prenesete tu (PDF datoteka).

Vir:

← Nazaj na Zdravje