Nazaj na vrh

Mišice vratu
Vir: The Encyclopedia Britannica (New York, NY: The Encyclopedia Britannica Company, 1910)

Bolečina v vratu

Bolečina v vratu je ena pogostejših bolečin. Vratna hrbtenica je anatomsko zelo zapletena struktura. Razlog za bolečine v vratu je največkrat mehanski. Bolečina v vratu se največkrat kaže s povečano napetostjo mišic, kar povzroča t.i. tenzijski glavobol. Bolečine lahko izžarevajo v glavo, ramenski obroč, v celo zgornjo okončino. Pri prizadetosti živčne korenine občutimo pekočo bolečino, mravljinčenje, omejeno gibljivost, nevrološke znake v področju prizadetega živca.

Do bolečine v vratu pride največkrat zaradi degenerativnih sprememb v področju vratne hrbtenice. Pomemben razlog teh težav so tudi prisilne drže na delavnih mestih, številni ponavljajoči gibi ob zmanjšani mišični moči. Vsekakor pa moramo med razlogi za bolečino v vratu izključiti poškodbo, vnetja v tem področju in tudi druga resnejša obolenja. Zdravnik se bo za različne diagnostične postopke odločil na osnovi celotne klinične slike bolnika.

Bolečino v vratu lahko preprečimo ali vsaj omilimo z redno in vztrajno vadbo ter z izogibanjem prisilni drži. Zdravila naj bodo omejena le na krajša obdobja zdravljenja močne akutne bolečine. V akutni fazi začnemo z relaksacijskimi, izometričnimi vajami, nadaljujemo pa z izotoničnimi vajami proti uporu. V tej fazi pomaga tudi krioterapija. V subakutni fazi bolečino omili toplota in elektroterapija.

Na tej povezavi dobite predlog za vaje za vratno hrbtenico: Vaje za vratno hrbtenico (pdf) SB Jesenice


Viri in literatura:


← Nazaj na Zdravje