Nazaj na vrh

Boleča rama

Bolečina v rami je na tretjem mestu po pogostnosti med mišično–skeletnimi bolečinami, takoj za križem in vratom. Ramenski sklep je najbolj gibljiv in uporabljan sklep človeškega telesa. R amenski sklep je kroglast sklep z obsežno gibljivostjo.

Najpogostejši razlog bolečin v rami so počasi razvijajoče se degenerativne spremembe zaradi ponavljočih se mikrotravm. Zlasti neugodno je delo z rokami nad glavo, še zlasti ponavljajoče se dvigovanje težjih bremen. Pogost razlog bolečin so skupki kalcija, ki se ob vnetnih degenerativnih procesih naložijo v področje tetiv in povzročajo t.i. utesnitven sindrom. Vzrok boleče rame je lahko tud i prenešena bolečina iz vratu ali notranjih organov.

V akutni fazi boleče rame (prvih 48 ur) svetujemo počitek roke, najbolje tako da roka počiva v ruti, prislonjena ob telo. Svetujemo protivnetna in protibolečinska zdravila. Dobro učinkuje tudi hlajenje boleče rame. Hladimo z ledom, ovitim v suho tkanino, večkrat dnevno do p ribližno pet minut, t.j. dokler koža ne pordi. Dobro učinkujejo tudi masaže s protivnetnimi in protibolečinskimi mazili. Če bolečina po nekaj dneh začne popuščat, svetujemo postopno razgibavnje. V začetku naj bodo to preproste nihajne vaje, v nadaljevanju pa priporočene vaje (Raztezne vaje za rame - Lek, Lažje vaje za rame - Lek, Zahtevnejše vaje za rame–Lek ), ki razgibajo celoten ramenski sklep. Vedeti moramo, da je ramenski sklep zelo zahteven za rehabilitacijo. Potrebno je veliko truda in vaj, da ohranimo gibljivost. Vedno pa nismo sami kos boleči rami. Tedaj je prav da obiščemo zdravnika, ki bo izpeljal natančno diagnostiko in bo pogosto s pomočjo ortopeda in fizikalne terapije pomagal k umiritvi klinične slike.

Ko govorimo o boleči rami, je vedno treba imeti v mislih vsakodnevne ponavljajoče se gibe z ramenskim sklepom. Pomembna je pravilna drža, prilagoditev delovne površine, ki naj ne bo nad nivojem ramen. Pri sedečih poklicih je pomembna višina sedeža. Dela s ponavljjočimi gibi pod uporum nad nivojem ramen so pri bolnikih z bolečo ramo odsvetovana. Pomična bremena je bolje vleči kot potiskati.


Viri in literatura:


← Nazaj na Zdravje