Nazaj na vrh

Svit

Program SVIT je državni program presejanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki. Nosilec programa je Institut za varovanje zdravja Republike Slovenije. Cilj programa je zmanjšati breme raka na debelem črevesu in danki s pravočasnim odkrivanjem. Prebivalci Slovenije so med 50. in 69. letom vsaki dve leti pismeno povabljeni v sodelovanje. Da bi program potekal uspešno in dosegel zastavljene cilje, se mora vanj dejavno vključiti 70% povabljenih.

Svetujemo vam, da se odzovete vabilu k sodelovanju. Ko boste prejeli vabilo k sodelovanju v programu SVIT, izpolnite izjavo o sodelovanju, pravilno vzemite in pošljite vzorček blata, ob morebitnem pozitivnem rezultatu pa se zglasite pri osebnem zdravniku, ki vas bo napotil na kolonoskopijo. Zavedamo se, da tako ravnanje zahteva nov odnos do zdravja in veliko stopnjo zaupanja. Le tako bomo skupaj zmanjšali breme raka na debelem črevesu in danki, ki je v Sloveniji resna zdravstvena težava.

Rak na debelem črevesu in danki je drugi najpogostejši razlog smrti zaradi raka, če štejemo moške in ženske skupaj. Po podatkih Registra raka za Slovenijo je bilo v letu 2007 na novo odkritih 1392 primerov tega raka. Istega leta je tak rak povzročil 775 smrti. Glavni razlog tako visoke smrtnosti je dejstvo, da je velika večina bolnikov prišla k zdravniku prepozno.

Presejalni program SVIT na osnovi imunokemičnega testa omogoča odkrivanje prikrite krvavitve v blatu. Na osnovi tega pregleda z opravljeno kolonoskopijo pogosto odkrijemo že predrakave spremembe in polipe, ter z njihovo odstranitvijo razvoj raka celo preprečimo.

Program SVIT, ki je na državni ravni pričel delovati aprila 2009, lahko reši veliko življenj in prihrani ljudem veliko trpljenja, pod pogojem, da se boste povabljeni aktivno odzvali in pravilno izpeljali vse postopke.


Več si lahko preberete na spletni strani programa.
← Nazaj na Zdravje