Nazaj na vrh

Hemeroidi

Hemeroidi ali zlata žila so razširjene vene ob zadnjiku. Tisti, ki nastanejo v zadnjiku so notranji, tisti, ki pa segajo navzven pa zuanji. Notranji hemeroidi ležijo v podsluznični plasti končnega dela danke, zunanji hemeroidi pa ležijo ob zadnjiku in so manj pomembni kot notranji, vendar pa bistveno bolj vplivajo na estetiko intimnih predelov telesa.

Razlogi za nastenek hemeroidov so različni: od dednih, ko gre za slabost veziva, do načina življenja, ko gre za sedeče delo, kronično zaprtje, nepravilno prehrano ter prekomerno telesno težo. Pogostejši so pri ženskah (nosečnost).

Najpogostejši znak hemeroidov je krvavitev iz danke, ki se kaže kot sveža svetla kri na toaletnem papirju oziroma školjki. Ne smejo nas pa hemeroidi zavesti, da je vaska krvavitev iz debelega črevesa povezana z njimi. Ponovno opzarjamo na preventivni program SVIT, na zdravniški pregled s skrbno anamnezo, kliničnim pregledom in kolonoskopijo, ko je to potrebno. Drugi znaki, ki jih hemeroidi še povzročajo so: pekoča bolečina, srbenje ob zadnjiku, neudoben občutek ob odvajanju blata, občutek nepopolnega praznjenja črevesa, izpadanje črevesa ob odvajanju blata. Hemeroidi se lahko vnamejo, v njih lahko nastane krvni strdek.

Pri hemeroidalni bolezni si veliko lahko pomagamo sami. V prvi vrsti je pomemba skrb za redno mehko odvajanje. Po opravljenem odvajanju priporočamo umivanje analnega predela z mrzlo vodo. Pomembna je prehrana. Odsvetujemo začinjene, papricirane jedi, nekatere oreščke, kavo. Bodite pozorni, kaj ste zaužili pred pojavom težav z zlato žilo – izogibajte se teh živil. Pomembno je vzdrževanje primerne telesne teže, skrbite za dovolj gibanja. Odsvetovano je sedenje na ogrevanih površinah. Za nego nevnetih hemeroidov svetujemo naravna mazila: olivno olje, maslene svečke. Če pa pride do večjih težav, svtujemo pregled pri zdravniku. Ta bo na osnovi anamneze in kliničnega pregleda svetoval konservativno, oziroma kirurško zdravljenje. V poštev pridejo protivnetna oziroma protibolečinska mazila, pri notranjih hemeroidih svečke, pomagajo tudi flavonidi - to so zdravila proti vnetju. Pri večjih težavah z zlato žilo pa je potreben obisk pri kirurgu – proktologu, ki bo na ustrezen kirurški način zdravil hemeroidalno bolezen.


Viri in literatura:


← Nazaj na Zdravje