Nazaj na vrh

Kaj je antikoagulantno zdravljenje

V naši ambulanti skrbimo tudi za antikoagulantno zdravljenje za tiste bolnike, ki imajo motnjo ritma na srcu – tako imenovano atrijsko fibrilacijo, za bolnike po preboleli globoki venski trombozi in za tiste, ki so preboleli pljučno embolijo. Bolnike, ki potrebujejo antikoagulantno zdravljenje zaradi srčnih zaklopk vodi internist.

Vsi ti bolniki imajo zaradi bolezni povečano nagnjenje k nastanku krvnih strdkov in posledične kapi. Antikoagulantno zdravljenje pa le-to preprečuje. V Sloveniji uporabljamo za antikoagulacijsko zdravljenje Marevan in Sintrom. Prihajajo pa tudi novejša zdravila, ki so zaenkrat še v rokah specialistov.


Potek zdravljenja

Antikoagulacijsko zdravljenje je preventivno zdravljenje. Je varno, ob natančnem upoštevanju navodil. Antikoagulacijsko zdravljenje spremljamo in nadzorujemo z merjenjem časa strjevanja krvi. Rezultat je podan z INR (iz angl. International Normalised Ratio – mednarodno umerjeno razmerje). Za večino bolnikov je ciljno območje INR med 2.0 in 3.0. Za bolnike, ki so močno ogroženi za nastanek strdkov je to območje med 2.5 in 3.5. Kadar je INR pod 2.0 oz. 1.5, je tveganje za nastanek strdkov večje, ko pa je nad 3.0 pa je večje tveganje za krvavitev.

Vsak bolnik potrebuje sebi lastno količino zdravila. Zato naj vas ne moti, ko jemljete različno količino antikoagulacijskega zdravila. Priporočamo, da antikoagulacijsko zdravilo jemljete zvečer.

Ob uvajanju antikoagulacijske terapije so potrebne pogostejše kontrole, ko pa ciljno območje dosežemo, so kontrole na daljše časovno obdobje, nikoli pa ne daljše kot dva meseca.

Kartonček oziroma izvid antikoagulacijskega zdravljenja imejte vedno s seboj. Pokažite ju zdravniku, zobozdravniku, farmacevtu. Kajti vsako novo uvedeno zdravilo ali prehransko doplonilo lahko spremeni vrednost INR in vas posledično ogroža.

Pokličite nas teden dni pred planiranim operativnim posegom, pred ruvanjem večih zob, pred invazivnimi diagnostičnimi posegi (kolonoskopija, punkcija prostate, punkcija sklepa), da vas na to pripravimo.


Nasveti

Bodite pozorni na morebitne krvavitve. Ob manjših krvavitvah iz nosu, dlesni, podkožnih krvavitvah, pridite predčasno na pregled. Ob pojavu krvavega urina, črnega blata, ob bruhanju črne vsebine, ob hudih krvavitvah iz rodil, ob hudem glavobolu in nevroloških znakih takoj obiščite osebnega ali dežurnega zdravnika.

Jejte uravnoteženo, zdravo prehrano. Dovoljene so le majhne količine alkohola, npr. 1 dcl vina dnevno. Nekatera zdravila za lajšanje bolečin močno vplivajo na verdnost INR. Pred pričetkom jemanja analgetikov se posvetujte z nami.