Nazaj na vrh

Benigna hiperplazija prostate

Benigna hiperplazija prostate je najpogostejša bolezen prostate. Ima jo polovica moških nad 50. letom in skoraj vsi po 80. letu starosti. Glavni razlog za to motnjo je neravnovesje spolnih hormonov, ki se z leti razvije pri moških. Govorimo lahko o neke vrste moški meni. Torej hormonsko neravnovesje vodi v razrast prostatičnega tkiva, ki posledično ovira odtok urina.

Prostata, imenovana tudi obsečnica, je žleza, ki se nahaja pod mehurjem. Skoznjo poteka sečnica. Prostata proizvaja semensko tekočino, ki skupaj z semenom iz mod daje spermo. Z leti, ko postopoma prihaja do hiperplazije prostate, se veča osrednji del prostate, tik ob sečnici in jo prične stiskati. Tako se začno postopoma kazati motnje v odtoku urina:

Moteno odvajane urina pogosto vodi do zastoja urina, vnetij, preobremenitve mehurja, lahko celo do okvare ledvic.

Pri postavitvi diagnoze nam je v veliko pomoč vprašalnik za točkovno vrednotenje simptomov benigne hiperplazije prostate (IPSS). Kliničnem pregledu sledi laboratorijska ocena ledvične funkcije, urina in PSA. PSA je tumorski označevalec, ki naj bi ga poznal vsak moški nad 50. letom. Povišan PSA kaže sum na raka prostate in zahteva nadaljno diagnostično obravnavo. Sama vrednost PSA nima vloge v oceni hiperplazije prostate, je pa pomembna v oceni moškega zdravja. V diagnostiki bolezni prostate nam je v veliko pomoč tudi UZ diagnostika.

Moški z hiperplazijo prostate si lahko v veliki meri pomagajo tudi sami.

Manj težav bodo imeli, če bodo uživali nezačinjeno hrano, če se bodo izogibali alkoholu, pretirani količini kave, gaziranim pijačam. Vsa živila, ki delujejo diuretično in lahko privedejo do hitrega povečanja količine urina v mehurju, niso priporočljiva. Neredko se zgodi, da ob kakšnem praznovanju, ko je popit kozarček več, pride do akutnega zastoja urina, ki zahteva nujno vstavitev urinskega katetra.

Pri blagih, nemotečih simptomih povečane prostate, zdravljenje z zdravili ni potrebno. Urologi svetujejo tudi fitofarmacevtske preparate ob dejstvu, da je diagnoza jasna. Pri motečih simptomih pa je potrebno zdravljenje z zdravili, ki olajšajo odtok urina oziroma pri močneje povečani prostati tudi preprečujejo nadaljno rast prostate. Na trgu je tudi kombinacija obeh učinkovin v eni tableti. Zahvaljujoč dobri terapiji je danes redko potreben kirurški poseg zaradi hiperplazije prostate.


Viri in literatura:

← Nazaj na Zdravje