Nazaj na vrh

Sladkorna bolezen

Tokratni zapis bo pa malce drugačen. O sami sladkorni bolezni je zapisanega mnogo. Naj povzamem samo priporočila zadnjih prenovljenih smernic, ki so izšle decembra 2016. Torej, o sladkorni bolezni govorimo, ko sta dve zaporedni vrednosti krvnega sladkorja na tešče več kot 7 mmol/l, oziroma kadarkoli izmerjen krvni sladkor nad 11 mmol/l.

Rada bi pa povedala, kako pomembno je razumeti in čisto zares skrbeti s svojim življenjskim slogom za čimbolj urejene vrednosti krvnega sladkorja. Torej sladkorna bolezen je poleg povišanega krvnega tlaka, povišanega holesterola, kajenja, alkohola, telesne neaktivnosti in dednih dejanikov eden glavnih dejanikov tveganja za bolezni srca in ožilja. Bolezni srca in ožilja pa so najpogostejši razlog obolevnosti in smrtnosti v Sloveniji kot tudi drugod v Evropi.

Nobeno zdravilo ne more nadomestiti zdravega življenjskega sloga. Razumeti moramo, da je od tega, kaj in kako jem, odvisno moje zdravje. Vzemimo si čas in natančno poglejmo deklaracijo na kupljenih živilih. Ogorčeni bomo nad zavedanjem, koliko sladkorja vsebujejo nekatera živila. Že pripravljena živila vsebujejo različne dodatke, da ostajajo sveža, shranjena so v embalaži, ki je posebno breme okolja. Jejmo sezonsko, kadar je le možno, si sami pripravimo hrano iz sestavin, ki jih poznamo. Vsak obrok naj vsebuje zelenjavo. Pijmo navadno vodo. V naših krajih je voda iz pipe primerna za pitje.

V svojem življenju imejmo red. V naši ambulanti je veliko starejših ljudi. Opažam, da tisti, ki imajo neko disciplino glede prehrane, pitja, gibanja, spanja dlje in kvalitetneje živijo. Tudi če se zgodi kaj nepredvidenega ali kaj hudega, jih vpetost v neko stalnost pomaga postaviti nazaj na noge.

Telesna aktivnost ohranja ne samo zdravo telo, temveč tudi zdravega duha. Včasih slišim, da bo nekdo v pokoju raje bolj počival, ker se je v aktivnem obdobju že dovolj utrudil. Človeško telo je ustvarjeno za gibanje. Če želimo, da bo tako služilo, mu moramo gibanje omogočiti. Torej telesna aktivnost je koristna ne glede na starost in pridružena obolenja. Upoštevati pa seveda moramo dane pogoje. Kakor se ne moremo naspati za en teden vnaprej, tako tudi s kampansko telesno aktivnostjo ne moremo koristiti telesu. Oblika telesne aktivnosti se tekom življenja spreminja. Pomembno je izbrati tako obliko telesne aktivnosti, ki mi ugaja in ki jo brez tveganja za svoje zdravje lahko izvajam.

Naše zdravje pa ni odvisno samo od dedne zasnove, od tega kaj jem, kakšna zdravila uživam, kaj počnem, pač pa tudi od tega, v kaj verjamem. Pozitivna naravnanost in upanje pomagata telesu pri vzdrževanju ravnovesja. Pomembno je tudi, v kakšnih odnosih živim. Urejajmo stvari sproti, so manj boleče.

← Nazaj na Zdravje