Nazaj na vrh

Model virusa SARS-CoV-2
Vir: www.who.int


Cepljenje je varen, preizkušen način preprečevanja nekaterih nalezljivih bolezni. V naši ambulanti se lahko cepite proti klopnemu meningoencefalitisu, gripi, pljučnici domačega okolja, tetanusu in hepatitisu B. Obvestili vas bomo, ko boste potrebovali poživitveni odmerek cepiva.


Cepljenje proti COVID-19

Pandemija COVID-19 je združila potenciale celotnega sveta. Tako so lahko znanstveniki ob izdatni finančni podpori tako hitro izdelali učinkovito cepivo proti COVID-19, ki je narejeno na popolnoma novi osnovi. Prof. Ihan ocenjuje, da je cepivo proti COVID-19 večji dosežek, kot človekov polet na Luno.

Ministrstvo za zdravje je skupaj z NIJZ določilo nacionalno strategijo cepljenja proti COVID-19. Najprej bodo cepljeni najbolj ogroženi – to so uporabniki domov za starejše občane in zdravstvni delavci. V nadaljevanju bodo cepljeni starejši nad 80 let, sledijo starejši nad 70 let, nato starejši nad 60 let, nato kronični bolniki pod 60 let, sledijo zaposleni v kritični infrastrukturi, nato ostala populacija.

V Sloveniji imamo trenutno dve različni cepivi, obe sta odobreni s strani ustreznih institucij. Za dosego zadostnega odgovora cepiva sta potrebna dva odmerka v razmaku 21 dni. Za posamezno vrsto cepiva bo ta čas lahko tudi različen.

Kako bo z dobavo cepiva, je odvisno od številnih dejavnikov. Vsekakor bo pa to proces, ki bo trajal verjetno tja do poletja ali še dlje. Veseli smo, da imamo v rokah orodje , ki bo ustavilo pandemijo. Vedeti moramo,da pandemije ne ustavi cepivo samo, ampak cepljenje in doseganje ustrezne precepljenosti.

Kaj več o cepivu samem si pa lahko preberete na povezavi – NIJZ: Cepjenje proti COVID-19 .


Pljučnica domačega okolja

Pljučnica, ki se razvije v domačem okolju je lahko za starejše, kronične pljučne bolnike, za bolnike s presnovnimi motnjami, in za tiste s spremenjenim imunskim odzivom tudi težje potekajoča ali usodna. Proti taki obliki pljučnice se lahko cepimo.

Cepimo enkrat. Pri bolnikih, ki so brez vranice in so za pnevmokokno okužbo še posebej dovzetni svetujemo poživitveni odmerek cepljenja na pet let. Poživitveni odmerek cepiva po petih letih svetujemo tudi vsem, ki so bili cepljeni pred 65. letom.


Klopni meningoencefalitis

Klopni meningoencefalitis je virusna okužba centralnega živčevja, ki jo prenašajo okuženi klopi. Bolezen se kaže kot blago virusno obolenje, lahko pa tudi s povišano temperaturo, glavobolom, bruhanjem, trdim vratom in različno stopnjo prizadetosti centralnega živčevja.

Vsem, ki se radi gibljete v naravi torej priporočamo uporabo ustrezne obleke in obutve, repelentov in cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu. Cepljenje priporočamo v zimskih mesecih. Če se pa za cepljenje odločite med letom, svetujemo hitro shemo cepljenja.

Shema cepljenja proti klopnem meningoencefalitisu


Imunost, ki jo cepljenje nudi, je skoraj 100%. Preboleli klopni meningoencefalitis daje doživljenjsko odpornost proti tej bolezni.


Tetanus

Tetanus je bolezen, ki jo povzroča nevrotoksin bakterije Clostridium tetani. Njegove spore se najpogosteje nahajajo v živalskih iztrebkih, v zemlji. Da pride spora v človeško telo, zadoščajo že majhne, včasih celo neopazne rane, vbodnine in praske. Za to okužbo so najbolj dovzetni starejši ljudje, ki še niso bili bazično cepljeni.
Cepljenje proti tetanusu je v Sloveniji vključeno v obvezni program cepljenja.
Cepljenje proti tetanusu nudi dobro zaščito.

Priporočila za cepljenje proti tetanusu


GRIPA

Gripa je sezonsko virusno obolenje, ki se kaže z nenadnim porastom telesne temperature, bolečinami v mišicah in sklepih, z glavobolom in suhim kašljem. Gripa je zlasti nevarna za starejše nad 65 let, kronične bolnike, za bolnike z zmanjšanim imunskim odzivom, za bolnike po kemoterapiji in po obsevanjih in majhne otroke.

Poleg skrbi za dobro telesno kondicijo in razkuževanju rok, je najučinkovitejša zaščita proti gripi cepljenje. S cepljenjem obvarujemo pred obolenjem tako sebe kot tudi naše bližnje.

Cepljenje proti gripi priporočamo v mesecu novembru in decembru. Ko se želite cepiti, morate biti brez znakov virusnih ali kakšnih drugih okužb. Za tiste bolnike, ki so preobčutljivi na jajčni beljak cepljenje proti gripi ni priporočljivo.

Cepljenje je smiselno, vse dokler število obolelih za gripo ne prične upadati. Pri mlajših se imunost razvije teden dni po cepljenju, pri starejših pa po 14 dneh ali več.


Cenik cepljenj

Pljučnica domačega okolja 24,00 €
Klopni meningitis (vsako cepljenje) od 1-16 leta starosti 25,00 €
Klopni meningitis (vsako cepljenje) od 16 leta starosti dalje 25,00 €
Gripa (kronični bolniki nad 65 let starosti) 7,00 €
Gripa 12,00 €
Tetanus Plačnik: ZZZS
Hepatitis B 27,00 €